Energimerk din bolig

10/8/2009 | 8:51 AM

Klikk på "Logg inn: ID-porten" nedenfor, så kommer du til innlogging for Energimerkesystemet (EMS) på ID-porten.Innlogging egen boligHvordan energimerker jeg?Spør Enova Svarer om energimerking

Du kan på enkelt vis selv energimerke boligen din. Du får veiledning underveis. Du kan også velge å la en annen energimerke boligen din for deg.

Før du starter energimerkingen – ha klart gårds- og bruksnummer, takstdokument, prospekt eller tegninger for å gi opplysninger om tilbygg eller lignende.

Du logger inn via ID-porten (MinID m.m.).
- Mangler du pin-kode til MinID, kan du bestille den fra innloggingssiden. Du får koden i posten i løpet av få dager.
- Du kan også logge inn via kodebrikken til banken din
- Via Buypass med smartkort og kortleser
- Via Commfides med USB pinne

Det er enkelt å energimerke. Velger du enkel registrering blir du kun bedt om opplysninger som er helt nødvendige for å lage en attest, som type bygning, byggeår, bruksareal og oppvarmingsmåte. Energikarakteren og oppvarmingskarakteren beregnes på dette grunnlaget. Har du litt mer kunnskap om hva som er gjort av endringer i boligen, kan du velge detaljert registrering for en mer nøyaktig energiattest. Her kan du for eksempel opplyse om du har nye vinduer, om isolasjonen er bedre enn typisk for det aktuelle byggeåret osv.

Du kan lagre informasjon underveis i registreringen, og hente den opp igjen senere.
Det kreves ingen kompetanse for å energimerke eksisterende boliger. Nye boliger skal alltid energimerkes av en ekspert. For boliger som er sammensatt av mange ulike deler og med ulik standard kan det være nødvendig med ekspertmerking for at registreringen skal bli presis.

Du må godta at dine personopplysninger blir oppbevart av Enova, slik at vi vet hvem som har gjennomført energimerkingen.

Problemer med å energimerke?
Da kan du ringe tlf: 800 49 003 (gratis) og få hjelp eller sende e-epost til: svarer@enova.no

Kan du ikke bruke den elektroniske løsningen, og heller ikke har andre (en bekjent, takstmann, megler eller lignende) som kan energimerke for deg, kan du fylle ut et papirskjema som behandles manuelt. Det er vanligvis 2-3 ukers behandlingstid.

Papirskjemaet kan kun benyttes til enkel registrering, og tar ikke med endringer som er gjort i boligen etter byggeår.

Her kan du laste ned papirskjemaet for energimerking: nynorsk eller bokmål.

Les her om innlogging for å energimerke bolig på oppdrag av andre.